Privatni oblak

Se spogledujete s rešitvami v oblaku, pa še niste čisto prepričani? Mi vemo, da je oblak dobra in zanesljiva rešitev, saj ga tudi sami uporabljamo. Prepričali bomo tudi vas.

Hitre spremembe in nenehne prilagoditve poslovnih procesov zahtevajo posege tudi na področju IT infrastrukture. Ta mora zagotavljati 24/7 delovanje storitev, ustrezati varnostnim vidikom in se hkrati dinamično razširjati ali celo krčiti.


Vse to omogočajo storitve računalništva v oblaku, s katerimi lahko informacijsko infrastrukturo enostavno širimo ali krčimo brez nepotrebnih investicij v strojno opremo. S tem povečamo zanesljivost storitev in dosežemo boljšo odzivnost sistemov.


Privatni oblak ni samo lepša beseda za virtualizacijo. Privatni oblak je precej več. Privatni oblak je enakovreden vsem zmogljivostim javnega oblaka, le da ga imamo pri sebi, v lastnem podatkovnem centru. To pomeni, da imamo vpeljano učinkovito virtualno okolje, v katerem so zagotovljeni strežniški viri in ustrezna orodja za upravljanje in dinamično dodeljevanje strežniških virov glede na uporabniške zahteve. Privatni oblak je za uporabnike podatkovnega centra domača trgovina strežniških virov – virtualnih strežnikov, virtualnih delovnih postaj, diskovnega prostora in storitev omrežja.


Kaj sodi v privatni oblak in kaj v javni oblak, se bo odločil vsak sam. Pomembno je, da se s tem, kaj je kje, ne ukvarjamo mi, temveč naš hibridni oblak sam. Saj imamo informatiki dovolj drugega dela, kajne?

Virtualizacija

Prehoda v oblak se najprej lotimo z virtualizacijo storitev IT.

Virtualizacija je osnova privatnega oblaka. Virtualizacija strežniških virov vam omogoča visoko razpoložljvost brez dodatnih stroškov ali dodatnih virov. Enostavno rečeno, brez virtualizacije ni oblaka, niti javnega niti privatnega.

Preberi več

VDI in terminalski dostopi

Vpeljali ste virtualizacijo strežnikov in strežniških storitev, zakaj ne bi nadaljevali še pri uporabnikih?

Vpeljite še virtualizacijo uporabniških delovnih postaj s tehnologijo VDI. Je to preveč? Terminalski dostop omogoča boljšo uporabniško izkušnjo tudi na starih, že malce obledelih delovnih postajah.

Preberi več

Prehod v privatni oblak

Prehod v privatni oblak potrebuje popolno virtualizacijo podatkovnega centra, od strežniških virov, preko diskovnih polj do mrežnih stikal in uporabniških identitet.

Vsi viri so tako neodvisni od strojne opreme, od števila strežnikov, od hitrosti procesorjev, od količine trdih diskov, od hitrosti LAN omrežja. Visoko razpoložljivost storitev zagotavljamo z redundančnimi viri, povezavami in kapaciteto.


Privatni oblak ni omejen zgolj na primarno lokacijo podatkovnega centra. Učinkovitost in zanesljivost povečamo tako, da povežemo strežniške vire v privatnem oblaku in javnih oblakih. V tem primeru govorimo o hibridnem oblaku, ki pomeni še korak naprej k boljši izkoriščenosti, k višji zanesljivosti delovanja in nižjim stroškom obratovanja.
 

Preberi več

DR center - rezervna lokacija

Vam zahteve poslovanja nalagajo izgradnjo rezervne lokacije? Ste že raziskovali, katera področja v Sloveniji so potresno najmanj aktivna? Preselite svojo rezervno lokacijo v oblak. Naj se s potresi ukvarjajo drugi. Privoščite si 99,999% mirno spanje.